Apodan
Vi holder lukket mellem jul og Nytår. Bemærk venligst at varer først bliver sendt afsted i det nye år.

Forberedelse på amning begynder i graviditeten - Af jordemoder & zoneterapeut Louise Nørby

25-03-2020 Amning

Når du er gravid, gør du dig typisk mange tanker omkring livet med baby og ikke mindst fødslen.
Forberedelse til amning er ikke noget, som optager helt så mange kvinder. I fødselsforberedelsen fylder amning ofte heller ikke nok, i min optik. Desværre, for rigtig mange fortæller bagefter, at de ville ønske, at de havde forberedt sig bedre. Og nu tænker du måske, - hvad præcis skal jeg og min partner forberede os på ift amning? Det kan nemlig være svært at vide. Heldigvis ved vi, som arbejder meget med amning, præcis hvilken forberedelse, der er god.

Med dette indlæg vil jeg gerne inspirere dig til at søge mere information om amning - allerede i din graviditet.
Mange, som jeg møder til amme-besøg efter fødslen, beskriver, at den første tid med baby har været stressende, fordi de skulle lære meget nyt omkring spædbarnet, det ’amme-tekniske’ og samtidig ’lande’ ovenpå en fødsel. Mange bliver overraskede over, at amning ikke bare kommer ’naturligt’, - fordi det jo er en naturlig proces. Man kunne sammenligne med en fødsel, der også er en meget naturlig proces, dog en proces som vi typisk forbereder os ganske meget på. Måske ligger forskellen i, at vi vil være klar til at håndtere fødslens smerte, mens der om amning syntes at være en forestilling om, at det er noget hyggeligt, som alle bare kan. Amning bliver i min erfaring hyggeligst, hvis vi har viden og redskaber til at komme godt i gang.

God forberedelse til amning gør en forskel og har indflydelse på ammeforløbets varighed. Kvinder, som allerede i graviditeten har tilegnet sig viden, ammer længere.
Viden om fordelene ved amning er desværre ofte ikke helt tilstrækkelig, - forberedelse med fokus på realistiske forventninger, er også essentiel. Derfor er det en vigtig komponent i ammeforberedelse, at bl.a. ammestillinger, ammeteknik og information om spædbarnets behov og signaler indgår. Det stiller krav til undervisningen både tids- og indholdsmæssigt.
Min anbefaling er, at ammeforberedelse bør foregå i et mindre forum, hvor der er god mulighed for dialog, spørgsmål og refleksion, guidet af en underviser, som skaber et trygt og tillidsfuldt miljø, hvor alle perspektiver er velkomne - også for de, som er i tvivl om, om amning er noget for dem, eller som har tidligere dårlige erfaringer med amning.

Mine anbefalinger til god ammeforberedelse:
o Vælg undervisning i små hold - og gerne minimum 2-3 timers varighed.
o Få din viden fra en underviser, som arbejder med amning og har mere end teoretisk viden - erfaringer fra den virkelige verden er uundværlige.
o Få information, som rækker ud over de første par amme-uger.
o Gennemgå ammestillinger og teknikker til at lægge baby korrekt til brystet.
o Information om psykiske parametre efter fødsel.
o Undervisning, som gennemgår mulige amme-udfordringer - og selvfølgelig rigtig gerne mulige løsninger herpå.
o Information om babys omstilling til livet udenfor livmoderen og nyeste viden om barnets psykiske velbefindende.
o Undervisningen skal kunne styrke og tilpasse sig deltagerne, hvilket stiller krav til underviserens erfaring.

Hvis ikke du allerede har taget stilling til at forberede dig på denne del af rejsen ind i forældreskabet, håber jeg, at dette har givet dig inspiration og nysgerrighed på noget af det, som kommer til at fylde mange timer de første mange uger af jeres babys liv.

Kærlig hilsen
Louise

louisenoerby.dk

>>